Králík na víně potěší nejen v zimě
Zima je dlouhá, proč si krátké dny nezpříjemnit svátečním obědem? Zkuste rodině připravit králíka na víně! Tenhle recept jsme představili na Selských slavnostech v Radonicích a měl obrovský úspěch. Králíka na víně připravil Míra Válek z Fresh and Tasty.
Králík na bílém víně
pro 6 osob
2 kg králíka, naporcovaného (od prověřeného českého chovatele)
300 g české cibule, oloupané a nakrájené na kostičky
300 g české mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
200 g českého celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky
200 g české kořenové petržele, oloupané a nakrájené na kostičky
4 dcl bílého vína od známého vinaře
100 g hladké mouky
100 g másla, třeba z Němcovy selské mékárny v Radonicích
sůl + pepř
tymián
listová petržel
hotová jíška
Kořenovou zeleninu zprudka orestujte v hrnci.
Když je zelenina zlatavá, přidejte cibuli a restujte dohněda, lehce podlévejte vodou, přidejte sůl, pepř, tymián, listovou petržel a na tomto základu pak orestujte kusy králíka.
Podlijte vínem, povařte a dolijte vodou. Poté vařte do měkka (asi 40 minut). Hotového králíka vyjměte a omáčku zahustěte jíškou. Ručním mixerem rozmixujte a přes cedník propasírujte na maso.