Cukety plněné rýží
Také se vám urodily cukety a nevíte, co s nimi?
Vyzkoušejte náš recept na plněné cukety.
Cukety plněné rýží
pro 6-8 osob, příprava: 15 minut, vaření: 20 minut, zapékání: 10-15 minut
6 pevných, středně velkých cuket
4 lžíce olivového oleje
1 jarní cibulka
150 g kulatozrnné rýže (arborio nebo carnaroli)
3 lžíce drcených rajčat z plechovky
200 ml suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
2 lžičky másla
50 g nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř
čerstvé nebo sušené oregano
- Cukety omyjte a osušte. Odkrojte špičky, podélně rozřízněte a obě poloviny rozpulte. Z každé cukety tak získáte 4 „lodičky“, ze kterých lžičkou vydlabejte dužinu.
- Do hluboké pánve nalijte 3 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, nechte zesklovatět a poté přisypejte neopláchnutou rýži.
- Krátce osmahněte, přidejte vydlabanou dužinu z cuket, drcená rajčata a podlijte bílým vínem. Nechte vsáknout a poté přilévejte podle potřeby vývar, dokud rýže nezměkne (celý proces trvá přibližně 20 minut).
- Na závěr přimíchejte do rizota máslo a 40 g parmezánu. Rizoto osolte a opepřete.
- Do lodiček naneste rizoto, zakápněte zbývajícím olivovým olejem, posypte parmezánem (10 g) a ozdobte snítkou oregána. Zapékejte v troubě 10-15 minut při teplotě 200 °C.