Bramborová vánočka
Nemůžete se dočkat vánočních pochoutek?
Předkládáme recept na bramborovou vánočku, kterou můžete vyzkoušet v tomto “bramborovém” čase a třeba o Vánocích zopakovatBramborová vánočka
Ingredience
- 0,5 kg polohrubé mouky pšeničné (polovinu celozrnnou špaldovou či pšeničnou)
- 125 g másla
- 25 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
- 3 žloutky
- 70 g cukru
- 250 ml mléka
- 1 uvařená brambora (120 g )
- 1 vanilka
- kůra z jednoho bio citrónu
- špetka soli
- 2 lžíce pšeničných klíčků
- 70 g hrozinek/brusinek
- 70 g blanšírovaných mandlí
Postup
- Zadělání
Nejprve uvaříme bramboru ve slupce. Vystydlou oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle Všechny ingredience pokojové teploty Do vlažného mléka přidáme lžíci cukru, všechno droždí a dobře promícháme. Necháme na teplém místě, a při počátku kynutí začneme připravovat těsto. Do velké mísy či nádoby robota dáme mouku, žloutky, zbylý cukr, 120 g uvařené nastrouhané brambory, kůru z jednoho bio citrónu, špetku soli a vzešlý kvásek. Zkrátka všechno kromě másla, hrozinek/brusinek a mandlí.) Mícháme či hněteme na pomalý výkon, jakmile bude těsto kompaktnější, přidáme i změklé máslo. Pomalu vypracujeme pěkné hladké těsto, které se nebude lepit na stěny nádoby. Vmícháme rozinky a brusinky řádně propláchnuté horkou vodou a větší část celých mandlí. Těsto zakryjeme utěrkou nebo fólií a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Pletení vánočky.
Těsto je relativně řídké a nezahušťujeme jej. Upleteme cop ze 4 pramenů a pak cop ze 3 pramenů následovně: Ze 7 stejně velkých dílů těsta dáme na plech (vymazaný nebo vyložený pečicím papírem) nejdříve upletený cop ze 4 pramenů. Trochu od středu po celé délce roztáhneme, jako základ pro druhý cop, který se tak lépe zakotví. Dokončíme vánočku druhým copem ze tří pramenů, který vložíme na ten čtyřpramenný. Pomašlujeme bílkem. Vánočka kyne velmi rychle díky struktuře těsta. Na závěr ji posypeme celými a rozpůlenými mandlemi.
- Pečení
Vánočka velmi rychle kyne a tak si rovnou předehřejeme troubu na 200°C. Pozor, aby nepřekynula, pak by během pečení spadla a roztekla se doširoka. Pečeme na 200 °C prvních 8 minut a pak stáhněte výkon na 150 °C a pečeme cca dalších 30 minut.