Spolupráce s Národní galerií pokračuje

I tento rok se budete na sociálních sítích setkávat s projektem #UvařObraz, který jsme loni rozjeli ve spolupráci s Národní galerií.

Do nového roku jsme vkročili s receptem inspirovaným středověkem.

Sochařské dílo z Moravy 👉 Mistr Olomouckých madon, Narození Krista z Třebařova u Krasíkova, 1510–1515 | bit.ly/MOM–Narození-Krista 👈 nás tentokrát přivedlo k pátrání ve středověkých archivech. Prostý lid tenkrát jedl především obiloviny a luštěniny, dostupné v příslušném vegetačním cyklu, které bylo snadné vypěstovat. Jáhly jsou dnes téměř zapomenutou surovinou, a to je škoda! Pojďme si jáhly připomenout v jednoduchém receptu.

Jahelná kaše s medem a strouhaným perníkem
4 porce

● Suroviny:
2 šálky jahel
2 šálky mléka
1 šálek rozinek, namočených v rumu
100 g másla
3 lžíce medu od českého včelaře
3 lžíce strouhaného perníku

● Postup:
1. Jáhly properte ve studené vodě.
2. Proprané jáhly spařte horkou vodou a nechte 10 minut odstát.
3. Do rendlíku dejte vařit mléko a až začne vřít, snižte teplotu a zavařte okapané jáhly.
4. Za stálého míchání vařte na mírném ohni 20 minut. Pokud je směs příliš hustá, přidejte vodu.
5. Přimíchejte okapané rozinky.
6. Kaši servírujte politou rozpuštěným máslem, zakapanou medem a posypanou strouhaným perníkem.

| 29. 1. 2021 | Eva Rýznerová