Recept na Bún bò Nam Bộ

Monika z restaurace Lotus v pražské Sapě věnovala všem návševníkům exkurze v Sapě recept na oblíbený vietnamský pokrm. Jde o salát z rýžových nudlí, plný exotických chutí. Snadno ho připravíte doma.

Za inspiraci a fotografii děkujeme Petře z blogu Ochutnejte svět. Na blogu najdete recepty na jídla z celého světa.

Pokud máte zájem o další lekci vietnamské kuchyně, zaregistrujte se na říjnový kurz.

 

Bún bò Nam Bộ

Suroviny (4 porce)

600 g hovězí kýty

3 paličky citronové trávy

400 g nudlí bún

10 stroužků česneku

slunečnicový olej

ledový salát

2 mrkve

mungo klíčky (giá)

koriandr (rau mùi)

pražená cibulka (hành khô)

nesolené arašídy

Na omáčku:

cukr

ocet

rybí omáčka

1-2 chili papričky

česnek

 

Postup:

Maso nakrájíme na plátky a ty potom na tenké nudličky. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky, špetkou soli a mletým pepřem. Česnek i citronovou trávu rozmačkáme plochou stranou nože a nakrájíme/nasekáme nadrobno. Přidáme k masu, pořádně promícháme a necháme v chladu odpočinout minimálně hodinu.

TIP! Maso můžete zakápnout trochou oleje, aby ve výsledku nebylo příliš suché.

Zatímco bude maso odpočívat, si připravíme ostatní suroviny. Všechnu zeleninu a bylinky důkladně omyjeme a necháme odkapat. Ledový salát a koriandr nakrájíme na malé kousky, mrkev nakrájíme na tenké nudličky.

Syrové arašídy opražíme na sucho na pánvi a zbavíme slupek (samy se budou z některých arašídů odlupovat). Arašídy lehce rozmačkáme v hmoždíři, aby jednotlivé kousky nebyly příliš velké, a hlavně aby se uvolnilo aroma buráků. (Pokud nemáte hmoždíř, zabalte arašídy do suché utěrky a například válečkem na těsto lehce rozmělněte.)

TIP! Můžete použít nesolené pražené arašídy.

Nyní si připravíme zálivku. Smíchejte vodu, cukr, ocet, rybí omáčku  v poměru 4:1:1:1 a přiveďte k varu. Poté hned vařič vypneme, necháme vychladnout a pak přidáme nadrobno nakrájené chili papričky a česnek.

Sušenou cibulku upražíme dozlatova (můžete si zakoupit již hotovou).

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme trochu octa a oleje, vložíme do něj nudle a povaříme cca 3 – 4 minuty, pak necháme dojít cca 5 minut (jako špagety). Uvařené nudle scedíme a propláchneme teplou vodou.

Na rozpáleném ohni zprudka orestujeme hovězí maso a dochutíme dle potřeby.

Do větší mísy vložíme dospodu trochu ledového salátu, na něj poklademe uvařené nudle, maso, mungo klíčky, mrkev a bylinky. Zalijeme zálivkou a posypeme arašídy a cibulkou.

| 22. 9. 2020 | Eva Rýznerová