Recept na Bún bò Nam Bộ
Monika z restaurace Lotus v pražské Sapě věnovala všem návševníkům exkurze v Sapě recept na oblíbený vietnamský pokrm. Jde o salát z rýžových nudlí, plný exotických chutí. Snadno ho připravíte doma.
Za inspiraci a fotografii děkujeme Petře z blogu Ochutnejte svět. Na blogu najdete recepty na jídla z celého světa.
Pokud máte zájem o další lekci vietnamské kuchyně, zaregistrujte se na říjnový kurz.
Bún bò Nam Bộ
Suroviny (4 porce)
600 g hovězí kýty
3 paličky citronové trávy
400 g nudlí bún
10 stroužků česneku
slunečnicový olej
ledový salát
2 mrkve
mungo klíčky (giá)
koriandr (rau mùi)
pražená cibulka (hành khô)
nesolené arašídy
Na omáčku:
cukr
ocet
rybí omáčka
1-2 chili papričky
česnek
Postup:
Maso nakrájíme na plátky a ty potom na tenké nudličky. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky, špetkou soli a mletým pepřem. Česnek i citronovou trávu rozmačkáme plochou stranou nože a nakrájíme/nasekáme nadrobno. Přidáme k masu, pořádně promícháme a necháme v chladu odpočinout minimálně hodinu.
TIP! Maso můžete zakápnout trochou oleje, aby ve výsledku nebylo příliš suché.
Zatímco bude maso odpočívat, si připravíme ostatní suroviny. Všechnu zeleninu a bylinky důkladně omyjeme a necháme odkapat. Ledový salát a koriandr nakrájíme na malé kousky, mrkev nakrájíme na tenké nudličky.
Syrové arašídy opražíme na sucho na pánvi a zbavíme slupek (samy se budou z některých arašídů odlupovat). Arašídy lehce rozmačkáme v hmoždíři, aby jednotlivé kousky nebyly příliš velké, a hlavně aby se uvolnilo aroma buráků. (Pokud nemáte hmoždíř, zabalte arašídy do suché utěrky a například válečkem na těsto lehce rozmělněte.)
TIP! Můžete použít nesolené pražené arašídy.
Nyní si připravíme zálivku. Smíchejte vodu, cukr, ocet, rybí omáčku v poměru 4:1:1:1 a přiveďte k varu. Poté hned vařič vypneme, necháme vychladnout a pak přidáme nadrobno nakrájené chili papričky a česnek.
Sušenou cibulku upražíme dozlatova (můžete si zakoupit již hotovou).
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme trochu octa a oleje, vložíme do něj nudle a povaříme cca 3 – 4 minuty, pak necháme dojít cca 5 minut (jako špagety). Uvařené nudle scedíme a propláchneme teplou vodou.
Na rozpáleném ohni zprudka orestujeme hovězí maso a dochutíme dle potřeby.
Do větší mísy vložíme dospodu trochu ledového salátu, na něj poklademe uvařené nudle, maso, mungo klíčky, mrkev a bylinky. Zalijeme zálivkou a posypeme arašídy a cibulkou.