Recept na bramboračku z trhu

Vyzkoušejte recept na naši bramboračku. A přijďte v sobotu 8. 4. 2023 na farmářský trh na Spořilově, kuchařky z Potravinové banky Praha budou vařit zelňačku!
Bramborová polévka z trhu
Suroviny:
2 hrsti sušených hub
1 lžíce sádla
1 cibule
1 mrkev
50 g celeru
50 g petržele
6 stroužků česneku
1 lžíce hladké mouky
2 střední brambory
1 lžička celého kmínu
špetka majoránky
čerstvá petrželová nať
sůl a pepř
Postup:
  • Houby namočíme alespoň na jednu hodinu do studené vody, potom se teprve pustíme do přípravy polévky.
  • Na sádle osmahneme na kostičku nakrájenou cibuli, pak přidáme 4 stroužky na plátky nakrájeného česneku, nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme tak dlouho, aby se zelenina opekla.
  • Osmahnutou směs zaprášíme moukou a asi minutu restujeme. Pak vmícháme vymačkané houby (vodu z hub ponecháme) a na kostky nakrájené brambory, kmín.
  • Bleskově orestujeme, zalijeme vodou z hub a dolijeme vodou studenou, osolíme, přiklopíme a vaříme 20-30 minut, až jsou brambory a houby měkké.
  • Polévku dochutíme majoránkou, zbylými utřenými stroužky česneku, popřípadě solí. Polévku podáváme s nasekanou petrželovou natí, ale hodí se i koriandr, bazalka, pažitka.

 

| 7. 4. 2023 | Eva Rýznerová