Co jedli naši předkové?

Srdečně vás zveme na další z přednášek cyklu „Vše, co jste chtěli vědět o jídle a báli jste se zeptat“ v Ústřední knihovně Praha. Členka Slow Food Prague Eva Ferrarová  se bude věnovat tomu, co jedli naši předkové.

Jak by nám chutnalo jídlo v období renesance a baroka? Co jsme si přivezli z Ameriky a co si Amerika přivezla z Evropy? Proč byly pokrmy na stolech bohatých posypány cukrem? Proč je jídlo a pití důležitou součástí pohádek? Jak se k nám dostala káva? Jaký vliv měla Francouzská revoluce na stravování Evropanů? Kdy se otevřely první kavárny a restaurace? Kdy jsme začali jíst méně, protože jsme chtěli zhubnout? Kdy se jídlo stalo průmyslovým výrobkem a co to pro nás znamená?

Na tyto a další otázky bude na své přednášce odpovídat antropoložka jídla PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Kdy: 5. 3. 2025 | 19:00

Vstupné: 60 Kč

Více informací zde.

 

| 27. 2. 2025 | Eva Rýznerová