Škola chutí aneb Vnímáme jídlo všemi smysly
Proč vzdělávat smysly?
- Smysly hrají v našich každodenních životech zásadní roli. Tato role má klíčový vliv na to, jak se rozhodujeme a jak žijeme.
- Opakovaná a vždy stejná chuť mnoha průmyslových výrobků v kombinaci s masivním nadužíváním sladidel, soli a umělých aromat, vede k postupnému snížení citlivosti chuti, což zase vytváří potřebu ještě většího použití těchto látek.
- Výsledné návyky se poté promítají do omezené citlivosti a neschopnosti rozpoznat a ocenit rozmanitost chutí „přírodních“ potravin, jako jsou místní a sezónní ovoce a zelenina. Příliš často jsou tyto vlastnosti opomíjeny ve prospěch bezkrevných skleníkových plodin. Situace je vážná.
Naše metodika:
- Učení a změna pomocí zážitků
- Úlohy jednotlivých smyslů – přizpůsobené různým věkovým kategoriím
- Společný jazyk pro porozumění a výměnu – pracujeme jako tým. Více o projektu zde.
Naše další programy:
Ke kořenům chuti (To the Origins of Taste)
Popis: Pomocí zábavných her vysvětlujeme druh chutí a původ potravin
Pro koho: nejvhodnější pro děti od 3 do 12 let.
Kde: školy, farmářské trhy…
Chuť mé země (The Taste of my Land)
Popis: Představení specifických produktů daného regionu formou ochutnávek či kurzů vaření (Chuť Jižních Čech, Chuť chleba, Chuť Itálie… )
Pro koho: dospělí či rodiny s dětmi
Kde: školy, farmářské trhy, zemědělské akce…
Chutný talíř (The Tasty Plate)
Popis: Kurzy vaření na dané téma / skupiny surovin (luštěniny, obiloviny, hovězí, ryby…)
Pro koho: dospělí nebo děti od 6 do 12 let.
Kde: místo s kuchyňským vybavením a zázemím