Nastavovaná kaše – luxusní jídlo chudých
Ta nejlepší jídla národních kuchyní jsou ta selská. Vytvořily je předchozí generace na základě použití domácích surovin. Tento tradiční recept prosté české kuchyně naleznete v kuchařce Marie Janků Sandtnerové:
Suroviny pro 5 osob:
¾ l osolené vody nebo mléka
150 g trhaných krupek
20g másla do kaše, sůl
1kg brambor
2 lžíce másla/sádla pod cibulku
1 velká cibule
Ve slané vodě nebo mléce s máslem vaříme vyprané trhané krupky asi ½ hod (často s nimi mícháme, aby se nepřipálily). Oloupané a na kostky nakrájené brambory dáme vařit ke krupkám. Když jsou brambory měkké, rozmačkáme je kvedlačkou a zamícháme. Je-li kaše moc hustá, zředíme ji trochou teplého mléka. Dosolíme, upravíme na mísu a polijeme na másle/sádle osmahnutou cibulkou.
Tato kaše je luxusní přílohou, ale je vynikající i samotná, doprovázená jakýmkoli zeleninovým salátem. Jako nápoj se s ní nejlépe snoubí našlehané podmáslí.