V sobotu 2. dubna pořádáme už osmý ročník soutěže o nejlepší velikonoční nádivku.
Všem milovníkům této velikonoční speciality nabízíme tři vítězné recepty, které zabodovaly v minulých ročnících. Jsme si ale jistí, že ten váš, rodinný recept, je naprosto jedinečný! Přijďte se s námi podělit o rodinný poklad!
Jak akce probíhá?
Přineste k registraci v 9.00 nádivku naporcovanou na kousky ke stánku Slow Food Prague. Dostanete pořadové číslo a vaši nádivku nabídneme s ostatními k lidovému ochutnání. Po degustaci proběhne diskuze nad vašimi recepty a hlasování. Společně zvolíme vítěznou nádivku letošního ročníku! Do soutěže se můžete zaregistrovat také předem na e-mailu: blanka@slowfood.cz.
Těšíme se na Vás!
Nádivka se salsicciou Jitky Novákové

Suroviny:
250 g veky, nakrájené na kostičky
450 g italské klobásy salsiccia (z mletého syrového vepřového masa, osoleného, opepřeného, dochuceného bylinkami a muškátovým květem – zakoupíte ve specializovaných italských obchodech)
500 g mraženého listového špenátu
4 vejce, rozšlehaná vidličkou
80 g parmezánu, nastrouhaného
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
2 lžíce strouhanky + 2 lžíce parmezánu na posypání povrchu nádivky
plátky másla
Postup:
Salsicciu propíchejte vidličkou a uvařte ve vodě doměkka. Oloupejte střívko a salsicciu vidličkou rozmělněte. Špenát nechte povolit, a pak ho vhoďte do vroucí vody. Deset minut povařte, potom vodu sceďte a špenát nechte řádně okapat. Veku přelijte našlehanými vejci, přidejte k ní uvařenou salsicciu, vyždímaný špenát, parmezán a muškátový květ. Směs promíchejte a přemístěte do zapékací nádoby vyložené pečicím papírem. Posypte směsí strouhanky a parmezánu a poklaďte plátky másla. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40 minut.
Klasická nádivka Petry Tůmové
Suroviny:
2 veky, nakrájené na kostičky
3 dl mléka
500 g uzeného masa, nakrájeného na kostky
2 hrsti kopřiv, spařených a nasekaných
1 cibule, nakrájená na kostičky
6 vajec
3 lžíce slunečnicového oleje + další na vymazání formy
1 stroužek česneku, prolisovaný
sůl a pepř
Postup:
Jednu veku namočte v mléce. V pánvi nechte rozehřát olej a zpěňte na něm cibulku. Přidejte kostičky z druhé veky a dozlatova je osmahněte. Ve velké míse smíchejte veku namočenou v mléce s vekou osmahnutou na cibuli. Přidejte uzené maso, kopřivy a česnek. Směs zalijte rozšlehanými vejci a dochuťte solí a pepřem. Pečicí nádobu vymažte olejem a nalijte do ní připravenou směs. Pečte při teplotě 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Dobrou chuť!

Škvarková nádivka Evy Rýznerové
Suroviny:
1 bílá veka nakrájená na plátky (360 g)
8o g uzené krkovice, uvařené doměkka
hrst škvarků z domácí zabijačky
hrst petržele, nasekané nadrobno
4 stroužky českého česneku utřené se špetkou soli
6 vajec od sousedových slepiček, žloutky a bílky zvlášť
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
sádlo na vytření formy
Postup:
Plátky veky nasucho opražte. Rozdrobte je do hluboké mísy a zakapejte vývarem z uzeného masa, přidejte maso pokrájené na kostky, škvarky, petržel, česnek a našlehané žloutky. Osolte a opepřete podle chuti. Se solí zacházejte opatrně, protože vývar z uzeného masa je slaný. V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh a hmotu postupně zapracujte do směsi. Všechny důlky ve formě na muffiny vytřete sádlem a polévkovou lžící rozmístěte směs. Formu vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30-40 minut podle velikosti formy na muffiny a výkonu vaší trouby. O tom, jestli je těsto propečené se přesvědčte pomocí párátka, které zapíchněte do středu těsta. Pokud je párátko suché, nádivka je propečená.
pokračovat ve čtení »
27. 3. 2022 - Eva Rýznerová