Vůně babiččina cukroví nad “Jiřákem”

Nádherná vůně se při pátečním trhu linula z trouby stánku s vánočním cukrovím, které před našima očima pekli manželé Kroupovi.

“V rámci oslavy Terra Madre Day” jsme se rozhodli předvést všem zájemcům, co práce dá upéci rohlíčky nebo pracny. Děláme vše ručně a postaru. Žádné směsi či polotovary. A recepty jsou rodinné stříbro”, usmívá se Vlaďka.
Vanilkové, kokosové či ořechové rohlíčky a nepostradatelné pracny z babiččina receptáře tvoří národní bohatství české kuchyně.
Je stále méně rodin, které se věnují pečení a dodržují tuto exkluzívní gastronomickou tradici tím, že studují recepty starých knih, které pak zpracovávají zdlouhavou ruční přípravou. Každá rodina má své zaručené rodinné speciality.
Vytvořené cukroví se často po vyklepnutí z formičky, ve které se peklo, slepuje krémy či domácí rybízovou, malinovou nebo meruňkovou marmeládou  (bez ohledu na názvosloví Evropské komise).
Jindy se zase vyklepnutý kousek  namáčí v práškovém cukru nebo se polévá polevou z čokolády či jiných ingrediencí.
Průměrné množství druhů cukroví  zhotoveného českými maminkami se pohybovalo mezi 5-15 druhy. Jsou používány vždy ty nejlepší suroviny, co trh dá  a ruční práce na přípravě těsta, pečení, zdobení atd. nezná mezí.
Pečení je zdlouhavé a  často trvá až do noci. Ale kdo vánoční cukroví peče, myslí na ty, které svými sladkými poklady obdaruje a potěší.
Proto se domácí výroba tradičního vánočního cukroví dá považovat za nefalšovaný projev lásky,  který je třeba podporovat a udržovat i pro budoucí generace.

 

Článek z kategorie: , , | 9. 12. 2012 | Blanka