Příběh hořických trubiček

Který Čech  nezná pochoutku jménem Hořické trubičky? Ačkoli se nazývají Hořické, jejich původ je z Francie. A jak se francouzské trubičky dostaly do Čech?

Píše se rok 1812 Napoleon byl poražen v Rusku, jeho zbědovaná armáda táhne zpět. Mnoho vojáků, někteří nemocní, ranění a omrzlí, se dostávají také do Hořic, kde jsou vlídně přijati a ošetřeni. Mezi nimi je těžce nemocný kuchař samotného císaře Napoleona, který pobývá u sousedky Líčkové a pouze její starostlivé péči vděčí za uzdravení a záchranu života. Z velké vděčnosti jí sděluje tajemství přípravy nejmilejší Napoleonovi pochoutky – trubiček.

Od Napoleona k socializmu

Světovou proslulost získávají hořické trubičky za cukráře Karla Kofránka, který postavil výrobu na pevný obchodní základ. Kofránkovy trubičky získaly na 65 vyznamenání v zemích bývalého Rakouska, vyváželi se do Francie, Anglie, Německa, Ameriky, Turecka, ba i Číny a šířily po světě dobré jméno české země i Hořic. Kofránkovo trubičkářské umění převzala po otci dcera Marie provdaná Vilenbachová, která ho rozvíjela až do doby, kdy se i na slavnou hořickou pochoutku snesl soumrak znárodnění. Zatímco předtím ve městě existovala řada firem – M. Vilenbachová, L.Dvořák, F.Feit, R.Čížek, K.Hudský, Fabingerová,  A.Luštinec, po roce 1949 byly všechny zrušeny a výroba přešla pod n.p. Pardubický perník, později Průmysl trvanlivého pečiva Praha.  Hořické trubičky se začaly průmyslově velkovyrábět  na různých místech mimo tradiční Hořice. Ztratily na pravosti. Byla tak zničena práce několika generací. Tradice pravých hořických trubiček však nezanikla a v mnoha rodinách se čile peče dále, i když  převážně pro vlastní potřebu. Trubičky se i dnes doma  namotávají na hůlku od vařečky, jako za starých časů. Lidé z Hořicka si zkrátka život bez svých tradičních trubiček už nedokážou představit.

“Slow” Trubičky

Trubičky z malé firmy “První hořická s.r.o.” byly odměněny Výroční cenou Slow Food 2009 jako hodnotný regionální výrobek. Firma používá klasického receptu a vyrábí trubičky jak plněné uvnitř, tak duté, s dvěma různými oplatkami (tmavou kakaovou a světlou).

Nyní je o ně zájem i v zahraničí jako o originální regionální delikatesu z Čech. Vždyť Hořické trubičky jsou výrobkem s chráněným zeměpisným označením.

                                                                                               

| 6. 1. 2010 | Blanka