SOUTĚŽ o Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka“ SLOW FOOD 2010
Ve všech státech jsou obyvatelé hrdí na své gastronomické speciality, tradiční výrobky dobré kvality. Toto je i posláním mezinárodní organizace Slow Food, která vznikla před 21 lety jako protipól celosvětově se šířícím fastfoodovým jídelnám a zrychlenému způsobu života a dnes se mimo jiné soustřeďuje na podporu kvalitní gastronomie především domácího původu,výrobky tradiční ch receptur a speciality vyráběné z místních surovin.
Slow Food®Prague pokračuje druhým ročníkem soutěže v oceňování kvalitních a poctivých tuzemských potravin. „V žádném případě nechceme vytvářet konkurenci regionálním soutěžím či festivalům. Podstata naší akce je dialog se spotřebitelem, zviditelnění dobrých domácích potravin pocházejících z jakéhokoli místa České republiky. Vyhodnocení provede odborná porota sestávající ze zástupců různých odvětví potravinářského průmyslu, ale i odborného školství, veterinární správy atd, která se účastní zcela nestranně hodnocení přihlášených výrobků. Není to tedy správné marketingové heslo, co má přesvědčit porotu o vítězném výrobku, ale pouze a jedině jeho kvalita a původnost“ sdělila Blanka Turturro, předsedkyně pražské pobočky organizace Slow Food.
DOBRÝ, ČISTÝ, POCTIVÝ A Z TUZEMSKÝCH SUROVIN
Kritéria, které přihlášené výrobky musí splňovat, lze stručně charakterizovat třemi slovy: dobrý, čistý a fair. Znamená to, že výrobek musí být dobrý, tedy mít odpovídající chuť. Dále musí být čistý, tj. vyroben bez přidaných látek škodících lidskému zdraví v souladu s životním prostředím. Třetím charakteristickým rysem je, že bude fair, tzn. že za něj spotřebitel zaplatí výrobci spravedlivou cenu. Důležité při posuzování toho, odpovídá-li výrobek kriteriím výrobků Slow Food pro zařazení do soutěže Slow Food® Prague 2010, bude i původ. Přihlašovaný výrobek je od českého výrobce a obsahuje převahu českých surovin.
TO NEJLEPŠÍ JE TŘEBA HLEDAT
„Snahou naší soutěže je upozornit spotřebitele na kvalitní výrobky, které nemají věhlasné mezinárodní jméno a mnohdy zůstávají v regionech. Díky této akci mohou dostat i výrobky malých firem a rodinných výroben svou šanci a představit se širší veřejnosti,“ zopakovala Turturro., neboť ani v době největší krize lidé nechtějí vyhazovat peníze za levné marketingové potraviny, přeplněné chemickými náhražkami. Jedná se často o pirátské napodobeniny kvalitních výrobků, které svým parazitováním na tradičních jménech či recepturách systematicky ničí dobrou pověst českého potravinářství.
Přihlášku na soutěž naleznete na localhost/slowfood
Slow Food® Prague
Pasteurova 6
14200 Praha 4
TISKOVÁ ZPRÁVA: SOUTĚŽ VÝROBCŮ POTRAVIN
Dobrý tuzemský potravinářský výrobek
“Česká chuťovka” SLOW FOOD 2010
Ve dnech 16. až 19. září 2010 proběhne v Praze na pražské Kampě veletrh Česká chuťovka 2010. Součástí této akce, oslavující chuť tradičních českých potravin, je také soutěž výrobců potravin s názvem Dobrý potravinářský výrobek “Česká chuťovka” SLOW FOOD 2010.
Je to již druhý ročník kvalitativní potravinářské soutěže pod křídly aktivit Slow Food.
Hodnocení výrobků a jejich kvality bude probíhat pod odborným dohledem Výzkumného ústavu potravinářského v Praze, který je i odborným garantem soutěže. Přihlášené výrobky bude posuzovat jedenáctičlenná odborná porota z řad vrcholových odborníků na kvalitu potravin a potravinářského zbožíznalství naší země.
Soutěžit se bude v následujících komoditních kategoriích:
– cereální výrobky,
– mléčné výrobky,
– masné výrobky,
– výrobky z rybího masa,
– ovocné a zeleninové výrobky,
– nápoje nealkoholické,
– pivo, víno, lihoviny a destiláty,
– ostatní potravinářské výrobky.
Vítězné, ale i jinak oceněné výrobky, budou vyhlášeny dne 16. září 2010 při zahájení veletrhu “Česká chuťovka 2010” na pražské Kampě, také za účasti tisku a dalších celostátních médií. Zde se prakticky spojí oba názvy pro soutěž i veletrh “Česká chuťovka” v jeden. Pořadatelé veletrhu i soutěže věří, že stojí na začátku pomoci lidem, kteří touží po kvalitních a chutných potravinách – a to výhradně z české provenience. A že jim je budou umět výrobci nabídnout.
Pořadatelé: SLOW FOOD® Prague a SYMPEX s.r.o.
V Praze dne 15. července 2010